Search This Blog

Saturday, October 31, 2015

Yang Sebenar : Senarai Pemenang OKTOBER GIVEAWAY by MEKZUMBIE

Kali ni aku takde bagi suspen. Kali ni memang yang sebenar-benarnya. Berikut merupakan pemenang hadiah yang aku tawarkan beserta dengan bukti bahawa RANDOM itu lah pilih korang hahaha.

Dah sedia ke?

Cawan comel untuk 2 pemenang :



Topup RM10 untuk 3 pemenang :




Topup RM5 untuk 3 pemenang :




Magnet Fridge Vietnam untuk 2 pemenang :




Hadiah Misteri untuk 1 Pemenang (Hadiah misteri yang misteri):

Okey dengan berakhirnya GA aku kali ini. Aku nak umumkan bahawa, kesemua peserta GA aku ni even yang tak lengkap pun, aku akan buat free review dalam blog aku. Sebab itu lah sebenarnya dalam syarat GA aku, aku minta korang bagi pendapat pasal blog aku ahahaha.

So andai ada salah boleh komen dengan komen box. Yang pemenang pulak aku akan contact korang kalau sempat hari ini aku contact korang semua. So sila cas henpon ke lappy ke tab ke sampai full blast. Hehehee

Pemenang yang tidak ada respon walau aku telah PM dengan sweet akan diberi tempoh 2 minggu. Kalau takde juga maka hadiah akan dibuka kepada peserta lain. Hohohoooooo

Pemenang OKTOBER GIVEAWAY by MEKZUMBIE


So dengan rasminya GA yang aku anjurkan itu berakhir pada 30HB Oktober 2015 tepat pada jam 12PM semalam.

Sebelum aku nak umumkan pemenangnya itu. Suka aku nak bagi suspen kat korang tentang entri ni.

Entri ni aku nak cerita macam mana aku select atau pilih hadiah kepada pemenang sahaja. Hahahaha

So harap korang yang ternanti-nanti tu tak kecewa, tak mengamuk, tak menangis, tak sedih & takde rasa kecik hati.

Sebab kenapa aku nak explain supaya nanti takdelah orang nak salah faham kan tentang cara macam mana aku tentukan yang menang tu dapat hadiah yang comel tu, yang kiut itu, yang berguna itu or yang special itu hehehe.

Berikut merupakan list hadiah yang aku tawarkan dalam GA tu.
So pemenang akan dapat hadiah berdasarkan kedudukan nombor dia yang keluar dalam random.org.
Contohnya kalau nombor kedudukan pertama ialah peserta nombor 101 maka dia la yang dapat cawan comel tu, and then kedua pula peserta no 68, maka dia dapat cawan comel kedua and then seterusnya dan the next....

Hadiah yang ditawarkan kepada peserta ialah :

Cawan comel untuk 2 pemenang :

Topup RM10 untuk 3 pemenang :

Topup RM5 untuk 3 pemenang :

Magnet Fridge Vietnam untuk 2 pemenang :

Hadiah Misteri untuk 1 Pemenang (Hadiah misteri yang misteri):

So bila senarai pengumuman pemenang? InsyaAllah petang ni. Jangan lupa intip-intip kat blog aku tau. Hahahaaa

Friday, October 30, 2015

ENA MENCARI 10 BLOGGER BERTUAH!

Si Ena nak cari blogger. Hah ingat senang ke nak orang cari blogger ni. Hahaha Jum join sesama. Tarikh tutup dia esok tu 31 Oktober 2015. Kang tak sempat join rugi tauuuuuu!

And then sambil-sambil tu kalau tak keberatan korang boleh join GA aku dengan hanya klik SINI.

[KLIK BANNER UNTUK JOIN]

Last call for OKTOBER GIVEAWAY BY MEKZUMBIE.

[KLIK BANNER]

Hello hellooo, untuk sesapa yang masih tak perasaan yang aku ni ada buat GA mari lah cepat-cepat join GA aku ni before jam 12 Malam hari ini hehehe. 
Syaratnya senang aje tak susah mana :)

Wednesday, October 28, 2015

SENARAI PESERTA OKTOBER GIVEAWAY BY MEKZUMBIE

Weehooo Gaisss....Sorry sebab lambat sangat update senarai peserta untuk Giveaway aku neh....
So here's the list, kalau tertinggal komen kat sini okey. 
Remember komen dekat entri ini untuk peserta yang aku terlepas pandang ataupun aku bagi nama tapi tersalah link..hehehe...

9) Dhiya Afraa Bella
21) Khaty Aiman
22) Salina Johari
23) yang baik
24) Cik Belbel
25) gulew kapas
26) Nur Raihanah
27) Emy Effendi
28) Puan Wawa
29) zircon_mono
30) Ayu Farahana
31) Mrs Wawa Yusuff
32) Aisha Fauzi
33) lightnur
34) AinAthirah Anuar
35) KhoirunAnnisyak
36) Syahidah Fadilah
37) Cik Tie
38) Masita_Eyta
39) tenku butang
40) Shahida Zulkafli
41) Radhia Razali
42) CikLa Shahril
43) emma diana
44) nona senyum2
45) Fiefi Irafizah
46) Hayati Sakaria
47) Shila Azizi
48) kak gojes
49) .....


Senarai Peserta Yang Tak Complete Misi Yang Aku dah Set :) 
Jangan marah tau...Ini ada keadilan untuk peserta lain. Hehehee
Bagi korang yang tak complete, kedudukan korang dalam carta senarai peserta still akan ada but aku takkan linkkan ke entri korang, mean macam KIV lah. Until u all dah selesaikan syarat hehee

1. Ilman Nafia - Lupa eh nak ceritakan sikit tentang pandangan u tentang blog Mek Zumbie ni.hehe
2. Julia Jamaludin - Cuma kurang bab cerita sikit pasal blog MZ je. huhuhu
3. Khaty Aiman - Pon kurang syarat no3, citer sikit pasal blog aku neh berdasarkan pendapat awak =)
4. gulew kapas - syarat no 3 cerita sikit tentang blog MZ takda hehehe
5. Nur Raihanah - Kalau citer lagi sikit tentang blog MZ ni memang dah complete syarat hehee
6. Syahidah Fadilah - Syarat No3 lagi tertinggal hehehee
7. Masita_Eyta - Syarat No3 aje lagi. hehehe
8. Radhia Razali - Syarat no3 tertinggal kot ehhehee
9. emma diana - Syarat ketiga jugak yang tertinggal...huhuhu

Yang lelain tu kalau nak join boleh join sekarang atau maybe tepat pada 31hb Oktober ini sebelum jam 12PM hehehee Klik aje banner okey :)


Thursday, October 22, 2015

De Vietnam - Ibadah Qurban


Well this year aku gi Vietnam. And it was actually my first Ibadah Qurban. Kampung yang kitaorang pegi tu memang jauh dari Bandar Ho Chih Minh. Actually kitaorang bertolak dari bandar Ho Chih Minh pada jam 2 pagi & sampai dalam jam 8.30 pagi gitu. Memang jauh & pemandu bas pula dah macam fast & furious. Main lantak je macam jalan tu dia punya. Nasib aje time tu jalan kosong.

Pendekkan cerita perjalanan tu. Kalau kat sana perkampungan Islamnya memang berkedudukan jauh daripada pekan & even bandar. Lepas tu untuk membezakan perkampungan a non muslim & muslim pula diorang siap ada gerbang lagi. Gerbang ni pun perasaan time otw nak balik & sempat snap. 

Lagipun masa kitaorang masuk kampung tu actually we all naik motor. Orang kampung bagi pinjam. Dan aku salah seorang penunggang motor dengan sorang penumpang dari rombongan kitaorang. Masa balik pula kitaorang yang aweks aweks naik van sebab maybe orang kampung nampak cara aku bawa motor yang memang macam tak reti XD. 

Dan yang ustaz bahagian lelaki naik motor. Actually salah satu sebab kenapa kitaorang wanita ni naik van sebab motor orang kampung masa tu macam tak cukup. Sebab masing-masing tengah sibuk nak selesaikan daging korban. Why? Sebab dekat sana takde peti sejuk & amazingly salah satu makanan yang dibekalkan kat kitaorang itu boleh bertahan sampai 3-4 hari tanpa masuk peti sejuk. Hebat tak?




Ini merupakan sumber air diorang. Memang takde sumber air paip. Ini lah air yang mereka minum, mereka guna untuk masak, mereka guna untuk mandi, guna untuk cuci, semuanya dari air sungai ni. Pengalaman aku & rombongan aku pun memang hebat, pertama kali minum air sungai ni. Yang lain-lain segala apa-apa kami serahkan pada Allah. Kalau sakit pun penghapus dosa kan? Tapi memang lepas tu balik rumah kene cirit birit air, itupun aku self diagnos je maybe kene kolera sebab berak air je. So apa cara aku? Minum bebanyak air, minum aje 100plus & syukur lah hari ke5 aku kene dah makin surut. 


Pertama kali dalam hidup aku, aku tengok lembu kene sembelih. Serious aku tak tau nak cakap apa. Tapi macam aku kesian sebab macam sapi tu tak ditenangkan sebelum sembelih. Atau aku yang terlalu banyak fikir? 


Not much aku boleh cerita. But kampung yang kitaorang pegi ni nak dekat dalam 20 tahun lebih tak pernah buat korban sebab tak cukup bajet. Paling penting. Korang bagi seekor lembu memang semua diorang akan ambik dan yang dibuang cuma tahi lembu tu. Imagine that. Takkan bazir rezeki yang diberikan kepada mereka kecuali najis saje diorang tak ambik. Kita kat sini emmm...yang daging je kut kene ambik kan?

Sunday, October 18, 2015

OKTOBER GIVEAWAY BY MEKZUMBIE

Sebab aku dah janji nak buat masa Hari Raya Haji, sebab aku secara kebetulan ada hal yang lebih penting, maka aku tundakan GA yang aku nak buat tu kan?

So for now, officially akan aku buat GA tu. Hehehee

First of all, syukur kepada Allah lah kan sebab dengan izinNya GA ni dapat dijalankan. Sebab even kalau kite dah ada banyak gift pun, andai Allah tak izinkan mesti banyak sangat halangannya sampai takkan terjadi lah GA yang kita dah rancang tu..Betul tak? Hehehe here it goes.



Hadiah yang ditawarkan kepada peserta ialah :

Cawan comel untuk 2 pemenang :

Topup RM10 untuk 3 pemenang :

Topup RM5 untuk 3 pemenang :

Magnet Fridge Vietnam untuk 2 pemenang :

Hadiah Misteri untuk 1 Pemenang (Hadiah misteri yang misteri):

(Hadiah misteri tak ditunjuk kerana misteri)

~EXPIRED~ 

Syarat-syarat penyertaan :
1. Follow blog MekZumbie
2. Follow Instagram MekZumbie,
3. Buat satu entri & cerita pasal Blog Mek Zumbie (Ringkas aje),
4. Letakkan banner Giveaway yang di HIPERLINK kan ke entri GA ini,
5. Komen entri ini sekaligus dengan URL entri korang & Nama Instagram korang & paling penting URL FB korang untuk memudahkan aku nak contact kalau korang pemenangnya hehehe.
6. Tarikh tutup GA ini ialah pada 31 Oktober 2015 pada jam 12 malam waktu Malaysia.

Well, senang je kan? Pememang GA ini akan pilih melalui sistem Random.org. So number korang itu ditentukan berdasarkan komen korang yang beserta dengan URL entri GA ini & IG. :)

Senarai Pemenang Oktober Giveaway by MEKZUMBIE

Saturday, October 17, 2015

De Vietnam - Market & Tips Membeli

So sambungan untuk journey yang dah lama berlalu. Tempat shopping penjual barang kat Malaysia sama ada secara online atau offline hehehe. Yang ni Ben Thanh Market yang buka hanya pada waktu siang aje. Means kalau dah malam memang takkan buka lah pasar menjual ni. 


Banyak yang buka sebenarnya menjual benda yang sama tapi ada kalanya harga berbeza. Tapi masa korang tengok atau sentuh, kene tabah kan hari kalau dekat dalam pasar Vietnam ni. Kenapa? Diorang akan guna pelbagai alasan such as, korang customer pertama so beli lah beli, atau diorang takkan lepaskan tangan korang atau kalau korang tengok barang kedai sebelah diorang akan suruh korang jangan tengok, tengok kat kedai diorang je ahahaa 
Ini semua berdasarkan pengalaman sendiri.


Masa ni kitaorang pegi awal pagi so orang tak ramai lagi kat pasar. Tapi cuba pegi dalam jam 10, memang ramai orang & separuh daripada pembeli tu aku tengok memang dari Malaysia.


Yang tadi pasar buka waktu siang. Waktu malam pula dia panggil Ben Thanh Night Market. Kat sini pun kene hati-hati sebab serious memang akan ada waktu ramai giler orang. Motor pun banyak lalu lalang kat sini, kalau ikut cerita memang orang mencopet apa semua senang kat sini so just hati-hati.


Andai kata korang ada nak beli, pada pandangan aku benda lebih murah masa pasar malam berbanding dekat dalam pasar tu. Seriously lebih murah, tapi masalahnya ialah, ada benda yang takde dijual kat luar ni & cuma korang boleh dapat dekat dalam pasar tu.

So nasihat aku? Korang survey untuk hari pertama or kedua, next day buat pilihan nak beli apa. One more thing, kalau korang betul-betul nak beli dan dah minta harga & dia bagi harga paling rendah contohnya dari RM180 korang dah tawar jadi Rm90 & dia luluskan harga tu jangan tetiba korang tak jadi beli lak sebab takut korang kene pukul,kene maki takpelah jangan je naik tangan memang aku tak tau. Itu nasihat dari orang kat sana yang jadi guide kitaorang.


Tips Ringkas Kalau Korang Beli kat pasar Ben Thanh Siang atau Malam:

  • Kalau diorang buka harga contohnya RM100 jangan terus terima harga macam tu. Korang tanya boleh minta diskaun atau tidak.
  • Minta sampai ke tahap dia suruh korang yang buka harga, then waktu tu korang bagi lowest price yang korang rasa sesuai dengan harga benda yang korang nak. Contoh harga dia bagi yang asal Rm100, korang buka RM20, dari RM20 kalau dia minta naik, korang boleh minta RM22 atau RM25. 
  • Kadang kala bila korang dah offer harga yang korang rasa berbaloi tapi dorang still kononnya tak boleh nak kasi, then pura-pura korang kata takpe korang cari tempat lain, aku boleh jamin diorang akan bagi dengan harga yang korang minta tu terus. WHy? Sebab aku sendiri buat begitu & it works.
  • Jangan cakap murah kat depan diorang even tho memang korang jumpa itu lah yang paling murah, sebab nanti korang tak dapat diskaun lagi..Tak ke rugi?
  • Senyum & cuba bawa penjual tu berjenaka. Jangan risau pasal bahasa sebab semua penjual ni memang pro Inggeris & Melayu yang basic. Biasanya kalau korang happy, dia happy memang harga pun happy price. Hahahaa

Tuesday, October 13, 2015

Semakin Kurang Hari Semakin Banyak Kerja


Korang perasan tak tahun 2015 ni makin dah nak tiba ke penghujungnya?
Aku yang nak update benda pun macam dah terlupa sebab terlalu banyak sangat kerja.
Bulan ni punya deadline keje pun sampai ada 4.
Esok nasib sangat lah cuti.
Itupun macam tak cuti je sebab keje dah kene bawak balik rumah ni.
Jadi cikgu aku rasa macam anti sosial je, sebab kene siapkan kerja & tak nak habiskan masa untuk buat benda yang takde effect kat keje.
But then bila fikir balik kalau tak pegi sosial pun nanti orang kata kita sombong pulak kan?
Omaigad.....
Memang tak reti plan hidup betul aku ni.....

Monday, October 5, 2015

De Vietnam - Multiplug

Entri ringkas pasal plug. 
Kalau korang travel diluar Malaysia. 
Walaupun perjalanan maybe sebelah rumah tapi confirm bukan dalam negara Malaysia. 
It is important untuk uollss ada plug yang boleh sumbat apa jenis suis pun.
Macam aku kat Vietnam. 
Memang dah charger jenis 3 pin, macam mana serong pun tetap tak boleh nak fit dalam suis dua pin ni kan?


Aku ada bawa plug. 
But korang tengok sendiri lah plug aku tu sama juga pin 3. 
Nasib ada plug pinjam dari hotel. 
Yang kecik tu. Actually jenis dua pin. 
Lupa nak pusingkan. 
Nak pinjam gambar balik pun benda tu kat Vietnam. Hehehe
Paling penting is important ialah, korang tak kira pegi Vietnam kah, pegi sebelah rumah kah, bawa itu multipurpose plug. 
Selalunya dua pin. 
Dua pin selamat, masuk mana-mana suis pun.
Tiga pin ni naya sikit, lubang ketiga tu tak tau mana.


Sunday, October 4, 2015

De Vietnam-Tips Untuk Makan

So sebelum kitaorang  berada di Vietnam. 
Banyak sangat nasihat yang kitaorang terima, especially bab ragut meragut. 
So masa sampai tu macam takut pun ader. 
Hilang atau kurang sikit excited tu sebab masa sampai pun banyak giler motor dari kereta.
Lepas tu macam takde law keadaan jalan raya sana, sape boleh potong-potong, sape boleh lalu jalan raya lalu lah, memang kaw-kaw tau sepanjang masa aku dalam perjalanan jalan raya.

So pendekkan pengalaman baru dalam jalan raya baru. Kitaorang drop at Tan Son Nhat International Airport di Ho Chi Minh City, by taxi we all went to Sai Gon. 
Tinggal di hotal Tulips macam dalam gambar tu. Actually macam ramai tourist tau hotel ni ataupun memang hotel selalu penuh ke aper, but hotel ni masa kitaorang tinggal pun memang dah penuh, so you all have to prebook online. 



So kitaorang tinggal dekat dengan market yang menjadi kegilaan orang ramai.
Especially peniaga Malaysia yang beli kain kat sini Vietnam, plus bags, plus shoes & jual online sebanyak dua kali ganda or tiga kali ganda harganya.
Terus aku rasa tipah tertipu. Hahahaha....
Tapi hakikatnya begitu lah berniaga kan?


This is how the street looks like.
And seriously memang susah nak cari makanan halal dekat sini.
Kecuali kalau korang berani nak cari jalan sendiri & explore. 
Aku berani nak explore dengan sorang kawan aku tu time the third day kitaorang kat sini. 
So ada 4 kedai makanan halal yang kitaorang jumpa & berkesempatan untuk cuba 3 daripada 4 kedai yang kitaorang sempat makan.

Kedai ni gambar bawah ni kitaorang tak sempat nak try. Actually kalau lalu pun macam tak menarik kot sebab tu macam tak terlintas nak try kat Saigon Green House.


Actually masa mula-mula sampai. 
Aku order vietnamese food for the first time there. So I was quite puas hati lah. 
But then after that ada tukang bawa kitaorangAnd beberapa kali we all a group makan sini until bila last day kitaorang makan sana... Kawan aku jumpa rambut aku pula jumpa bulu mata. 
Demm...
Hilang segala selera. Sengaja aku sisih kan makanan & tunjukkan rambut bulu segala. 


Untuk kedai makan ketiga & keempat pula. Aku rekomen kan korang pegi try dekat restoran Basiroh tu sebab senang nak komunikasi & makanan dia memang sedap & bagi aku memang murah. 


Makanan halal dekat sini memang susah nak cari & actually boleh tahan juga harga makanan & minuman dia kat sana. Tapi actually tak perlulah juga sampai kene bawa maggi cup aje hehehee.... First day korang kat sana kalau tak sempat nak makan boleh lah, bawa lah snack makanan ringan sebab dekat situ aku sendiri tak jumpa makanan snack halal unless korang nak makan buah aje as makanan ringan korang sepanjang masa kat situ. huhuhu

Next update will be about market barang murah kononnya & tips on how and when uolls membeli kat situ. :P