Search This Blog

Wednesday, May 18, 2016

Apakah itu menstruasi a.k.a period?

Aku bukan lah doktor ke atau pakar period. But aku suka membaca bila aku tengah dilema dengan masalah tu ataupun sekadar untuk suka-suka.

So masa aku ada masalah period ni, banyak yang bagi pendapat bercanggah dengan apa yang doktor bagi nasihat & apa yang aku baca. 

Jadi aku buat kesimpulan sebenarnya ramai yang tak kenal atau kurang pengetahuan tentang period ni kan?

Kalau korang baca dalam tenet. Menstruasi atau period atau datang bulan ni berlaku pada tiap-tiap bulan. 

Hakikatnya sekiranya period korang datang secara tetap atau regular. Sebulan sekali, dua bulan sekali, tiga bulan sekali, yang penting dia datang secara tetap maksudnya period korang normal. Tapi itu pun kena sah dari doktor lah. Aku cuma nak bagitau yang aku cakap tu sebab ada kawan aku jenis 4 bulan sekali period, bila check doktor, dia actually normal.


Okey so ini cara nak kira period. Tapi untuk pemahaman korang aje. Period korang bukan ikut haribulan dekat carta tu. Itu cuma cara kira hari. So kalau period korang start dari 20hb contohnya so korang letak lah period korang kat 1 tu. Sebab itu sebenarnya carta untuk hari bukan haribulan yerrr :) 

Bagi yang tengah plan nak ada anak pun boleh guna carta ni :) huhuhuhu

Tuesday, May 17, 2016

Bila Masa Tak Cukup.

Okey.
So aku rasa macam aku sejak dah bekerja ni bukan tak cukup lah...
Mostly aku rasa dia cukup-cukup je.
Sampai aku rasa macam nak berhenti bekerja. 
Entah stress ke apa ke. And yess aku luah kat facebook. 
Makin banyak aku luah kat facebook makin pula aku meluat sendiri. Hahahha
So at the end apa aku buat? 
Aku deactivate facebook demi kebaikan aku.
Sebab aku rasa macam banyak pula masa aku pegi scroll facebook. 
So? I am facebooklesss huhuhuuu

Tengok Insta aje la kalau korang rindu aku. 
Tengok sampai copyright pun salah eja. Hehehhee....
Mostly aku memang lebih suka snap gambar.
Kerja aku ni jenis stay satu tempat je so memang tak banyak yang aku boleh snap.
But really aku sayang jugak kerja aku sebenarnya walaupun aku rasa sibuk, aku rasa penat and aku rasa nak marah. :P

Doktor Bagi 3 Sebab. Kenapa Aku Tak Period?



Cerita yang sama, gambar yang sama tapi info yang berbeza. 
Macam yang aku bagitau. First suspek ialah antara aku ada cyst or PCOS or maybe fibroid.
Sebab tu kene scan bahagian peranakan aku.

Really berapa banyak dalam kalangan kita yang bergelar cik selain puan  yang tahu pasal benda ni?
Sebab bila aku tanya mereka yang dah kahwin, yang dah ada anak beberapa orang atau sorang, mereka memang tahu pasal ni. Mostly komen dorang sebenarnya benda ni terjadi sebab diorang ada ambil pil perancang.

So.. Persoalannya disini. Bagaimana pula dengan mereka yang tak berkahwin lagi, yang takde anak lagi, and most important yang x ambil pil perancang?

Macam yang aku cakap. Period aku kalau ikut masa sekarang dah nak dekat 2 tahun tak datang, berat aku naik mendadak, jerawat ikut sama berpesta. So doktor suggest aku untuk buat ultrasound. Which cost me RM40.

Melalui ultrasound apa yang korang boleh nampak? Kalau dalam gambar aku tu, doktor cakap peranakan aku just okay. Means xde cyst.

So apa antara 3 sebab yang menyebabkan korang suddenly atau slowly losing the power of period?
1. sebab ada cyst atau PCOS.
2. sebab hormon.
3. sebab berat badan 

Which is actually aku semuanya sihat. I mean. Rahim yang sihat, hormon yang sihat. Just berat terlebih sihat. Hahaha...So how? Aku kene turun kan berat badan yang terlebih sihat ni. Pfffttt.....